نرده سنگی از جمله انواع نرده است که برای محافظت از افراد حین عبور و مرور از روی پله ها یا استفاده از بالکن مورد استفاده می گیرد. نرده ها علاوه بر نقش محافظتی، در تزئین ساختمان ها نیز نقش مهمی ایفا می کنند. از همین رو سازندگان ساختمان ها اغلب تمایل به نصب نرده هایی دارند که علاوه بر زیبایی، استحکام بالایی داشته باشند. در ادامه این مطلب قصد داریم، نرده سنگی و انواع آن را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
بیشتر بخوانید: سنگ مرمریت
نرده سنگی چیست
نرده سنگی که به آن صراحی نیز گفته می شود، از جمله اجزای ساختمان است که در نمای داخلی و خارجی ساختمان در قسمت هایی که راه پله یا بالکن وجود دارد، نصب می شود. صراحی در لغت به معنای جامی است که با آن چیزی بنوشند، اما در صنعت ساختمان سازی، به نرده های نصب شده در محل پنجره ها، بالکن ها و راه پله ها گفته می شود. نرده های سنگی انواع متفاوتی دارند و با توجه به نوع آن در انواع سبک های معماری کاربرد دارند.
انواع نرده سنگی
نرده های سنگی را با توجه به ویژگی های مختلفی می توان دسته بندی کرد. به طور کلی نرده های سنگی با توجه به نحوه برش و تولید و نوع سنگ به کار رفته در ساخت آن ها به انواع مختلفی دسته بندی می شوند.
نرده های سنگی با توجه به نوع سنگ به کار رفته در فرآیند ساخت به انواع زیر دسته بندی می شوند:
- نرده های تراورتنی
- نرده های مرمریتی
- نرده های گرانیتی
- نرده های مرمری
- نرده های لایم استونی
- نرده های ترامیتی
- نرده های مصنوعی و رزینی
علاوه بر انواع ذکر شده، نرده های سنگی با توجه به نوع برش و تولید نیز به سه نوع تقسیم می شوند. این انواع عبارتند از:
- نرده گرد
- نرده چهارگوش یا مربعی
- نرده توپی
نرده های گرد از پایین به پله و از بالا به چهارچوب صراحی متصل است و طرح میانی به صورت گرد و بدون داشتن زاویه تند طراحی می شود. نرده های چهارگوش یا مربعی، همانطور که از نامشان پیداست، از بالا و پایین به چهارچوب طراحی متصل هستند و طرح میانی آن با گوشه های قائم ساخته می شود. نرده های توپی نیز نوعی از نرده سنگی می باشد که از پایین به پله نصب شده و قسمت بالایی آن به شکل توپ است و چهارچوبی ندارد.
مزایا و معایب نرده های سنگی
مزایای نرده سنگی
استفاده از نرده های سنگی در نمای داخلی و خارجی ساختمان از مزایای زیادی برای ساختمان برخوردار است که برخی از مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می شود:
- دوام بالا
- طول عمر زیاد
- مقاومت بالا در برابر شرایط مختلف محیطی
- تنوع رنگی و طرحی بالا
- امنیت بالا
- بدون نیاز به مراقبت زیاد
- قابلیت شستشو
- جذب کم آب
- جذب کم آلودگی
- ایجاد زیبایی بصری در ساختمان
- تناسب بالا با سبک های معماری
معایب نرده سنگی
اگرچه استفاده از نرده های سنگی مزایای زیادی دارد، معایبی نیز می تواند به همراه داشته باشد. برخی از مهم ترین معایب آن ها عبارتند از:
- قیمت بالا در برخی از انواع نرده های سنگی
- لک پذیری بالا
- تغییر رنگ نرده ها در دراز مدت
- اجرا و نصب زمانگیر و کند
- کیفیت پایین و امکان شکستگی برخی از انواع نرده های سنگی
نحوه نصب نرده سنگی
نرده های سنگی به طور کلی به دو روش نصب می شوند. این دو روش شامل نصب توکار نرده و نصب روکار نرده می باشند.
- در نصب روکار نرده از چسب سنگ برای اجرای نرده ها استفاده می شود. به عنوان مثال برای نصب نرده سنگی پله گرد می توان از این روش استفاده کرد. از معایب این روش می توان به استحکام پایین در نصب نرده ها اشاره کرد. در برخی موارد ممکن است نرده ها پس از نصب لق باشند.
- برای نصب توکار نرده که سرعت اجرای پایینی نیز دارد، از ملات و ابزار های برش استفاده می شود. در این روش نرده با ابزار مخصوص در کف قرار می گیرد و بخشی از قسمت های پایینی آن از نما حذف می شود. استحکام نرده ها در این روش نصب بالا تر است و نرده در جای خود محکم قرار می گیرد.
نکات مهم هنگام خرید نرده سنگی
پیش از خرید نرده سنگی سوراهی باید به نکاتی توجه کنید تا نوعی نرده با بیشترین کیفیت را انتخاب کنید.
- کیفیت و نوع سنگ به کار رفته در ساخت نرده سنگی از مهم ترین ویژگی هایی است که باید هنگام خرید نرده سنگی به آن توجه داشته باشید. کیفیت پایین به معنای طول عمر کمتر نرده می باشد. اغلب افراد به دنبال نرده سنگی ارزان می باشند؛ اما باید توجه داشته باشید که این ارزان بودن ممکن است به معنای کیفیت پایین سنگ باشد.
- ابعاد نرده سنگی از دیگر نکاتی است که هنگام خرید نرده سنگی باید به آن توجه داشته باشید. ارتفاع استاندارد نرده سنگی اغلب 60 تا 70 سانتی متر می باشد. به طور کلی ابعاد استاندار نرده های سنگی به شکل زیر می باشد:
- 70*15*15
- 80*15*15
- 70*12*12
- 70*12*12
البته لازم به ذکر است با توجه به پروژه ساختمانی شما کارشناسان سنگ می توانند نرده های سنگی را در ابعاد دلخواه برای شما بسازند.
- قیمت نیز از دیگر نکات مهم است که پیش از خرید نرده های سنگی باید به آن توجه کنید. قیمت با توجه به بودجه شما برای خرید نرده سنگی مورد بررسی قرار می گیرد.
سوالات متداول درباره نرده سنگی
- بهترین سنگ برای ساخت نرده سنگی چیست؟
- سنگ تراورتن و و سنگ مرمریت از بهترین سنگ هایی هستند که برای ساخت نرده سنگی مورد استفاده قرار می گیرند.
- نرده های سنگی مربعی شکل بهتر هستند یا نرده های سنگی دایره ای شکل؟
- نرده های مربعی به دلیل داشتن زوایای تند، احتمال شکستگی در آن ها بیشتر است. این در حالی است که نرده های گرد، دوام و طول عمر بیشتری خواهند داشت.
- فاصله نرده سنگی معمولا چقدر است؟
- فاصله استاندارد نصب نرده های سنگی روی پله ها به صورت یک نرده روی هر پله می باشد. در پاسیو و بالکن فاصله نرده ها بین 5 تا 10 سانتی متر در نظر گرفته می شود.
- نرده سنگی بهتر است یا نرده های چوبی و استیل؟
- بسته به نوع معماری، بودجه خریدار و انتظاراتی که دارد هر یک از نرده های ذکر شده می تواند گزینه مناسبی باشد.