رزین یا انگم (Resin) ماده ای پوشاننده است که استفاده های زیادی در صنایع مختلف دارد. این ماده حالت مایع دارد و پس از فرآیند استفاده به حالت جامد و سفت تبدیل می شود. رزین انواع زیادی دارد و حتی صمغ درخت نوعی رزین می باشد. این ماده در صنعت سنگ نیز کاربرد های فراوانی دارد و به عنوان پوشاننده سنگ به کار می رود. در ادامه این مقاله رزین، انواع و کاربرد های آن در صنعت سنگ سازی را مورد بررسی بیشتر قرار خواهیم داد.
رزین چیست
رزین نوعی ترکیب پلیمری می باشد که چسبنده و مایع است و تحت شرایط خاص سفت و سخت می شود. حلال این ماده الکل می باشد و قابل حل در آب نمی باشد. روش های گوناگونی برای استفاده از این ماده وجود دارد و کاربرد های فراوانی نیز دارد. این ماده به صورت طبیعی و مصنوعی یافت می شود. رزین های طبیعی همان صمغ درختان مختلف می باشد و رزین های مصنوعی با ترکیبات مختلف شیمیایی ساخته می شود. استفاده از نوع مصنوعی آن قدمت طولانی دارد.
بیشتر بخوانید: سنگ مرمریت
جهت مشاهده نحوه ساخت اپوکسی برای سنگ تراورتن، ویدئو زیر را حتما مشاهده نمائید.
کاربرد های رزین
رزین در صنایع مختلف کاربرد های مختلفی دارد و نمی توان آن را منحصر به یک صنعت خاص دانست. متداول ترین کاربرد های آن در موارد زیر خلاصه می شود:
- ساختمان سازی
- ساخت کفپوش ها
- انجام کارهای هنری
- ساخت زیورآلات
- ساخت رنگ
- طراحی و تزئین دیوار
- ساخت دیوار پوش
- استفاده در صنعت خودرو سازی
- استفاده در صنعت کشتی سازی
- بهبود وضعیت سنگ ها و استفاده در صنعت سنگ
بیشتر بخوانید: سنگ مرمر
انواع رزین
رزین یا انگم ها انواع مختلفی دارند. به طور کلی می توان این ماده را به صورت زیر دسته بندی کرد:
-
رزین طبیعی:
- که شامل صمغ درختان می شود.
-
رزین مصنوعی:
- که خود انواع مختلفی دارد و با استفاده از مواد شیمیایی ساخته می شود.
رزین مصنوعی کیفیت بهتری از طبیعی آن دارد و برای کاربرد های مختلف مناسب تر است. این مواد چسبانک هستند و پس از استفاده باید با اشعه UV پخته شده و یا به کمک هاردنر ها به درجه سختی مناسبی برسند. برخی از مهم ترین انواع مصنوعی آن به شرح زیر هستند:
- پلی استر: این نوع انعطاف پذیری بالایی دارد و مقاومت خوبی در برابر حرارت از خود نشان می دهد. رزین پلی استر قیمت کمی دارد و در ساخت ابزارآلات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
- فنولیک: رزین فنولیک از مقاوم ترین انواع این ماده است و اغلب برای ساخت ابزارآلات الکتریکی، چسب و صنعت ریخته گری استفاده می شود.
- آلکیدی: این نوع رزین به این دلیل که خاصیت عایق بودن زیادی دارد به عنوان عایق در صنایع الکتریکی بیشترین کاربرد را دارد.
- پلی کربنات: رزین پلی کربنات نوعی ترکیب ترموپلاستیک شناخته می شود و در صنعت عکاسی و فیلم برداری برای ساخت لنز ها و فیلم عکاسی کاربرد دارد.
- پلی آمید: سبک وزن ترین نوع رزین، پلی آمید می باشد. این نوع به راحتی قالب گیری می شود و در ساخت الیاف، بخیه، بطری، بند ساعت، بسته بندی و … کاربرد فراوانی دارد.
- رزین اپوکسی: پرکاربرد ترین نوع رزین، اپوکسی می باشد که مقاومت شیمیایی و حرارتی بالا و خاصیت چسبندگی زیادی دارند و از همین رو در صنایع مختلف به فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: سنگ اسلب
انواع مصنوعات رزینی
رزین گزینه مناسبی برای ساخت مصنوعات به شمار می رود. از این لحاظ می توان آن را با پلاستیک و مشتقات نفتی مشابه مقایسه کرد. همانقدر که مشتقات نفتی و پلاستیک در ساخت مصنوعات مختلف به کار می روند، از آن نیز می توان در ساخت این مصنوعات استفاده کرد. اگر چه موادی که از این ماده ساخته می شوند، قابل شمارش نیستند، اما در ادامه برخی از پرکابرد ترین مصنوعاتی که از رزین ساخته می شوند، را نام خواهیم برد:
- ساخت انواع میز
- ساخت صندلی و نیمکت
- ساخت انواع تجهیزات و ابزار های کار با برق مانند پیچ گوشتی و انبردست
- ساخت جواهرات و زیوآلات
- ساخت وسایل و ابزارآلات ایمنی و عایق مانند کلاه ایمنی و …
- ساخت وسایل دکوراتیو
- ساخت کفپوش و دیوار پوش
- تزئین دیوار و ساختمان ها
- ساختمان سازی
- بهبود و پردازش سنگ ها
کاربرد رزین در صنعت سنگ
یکی از مهم ترین کاربرد های این ماده در صنعت سنگ ها می باشد. انواع مختلفی از رزین برای افزایش مقاومت و دوام سنگ ها مورد استفاده قرار می گیرند. رزین سنگ ها با هدف پر کردن منافذ و تخلخل سنگ ها، افزایش مقاومت سنگ، افزایش چسبندگی، افزایش ماندگاری و طول عمر، جلوگیری از شکستگی و ترک خوردگی سنگ ها، صاف و صیقلی شدن سطح سنگ ها و زیبایی سنگ انجام می شود.
مهم ترین علت رزین سنگ، جلوگیری از نفوذ آب به درون سنگ ها می باشد. برخی سنگ ها علی رغم ظاهر زیبا و ویژگی های منحصر به فرد، به دلیل جذب بالای آب در بسیاری از قسمت های بنا قابل استفاده نیستند. با رزین کاری سنگ این مشکل کاملا برطرف می شود. رزین کاری سنگ همچنین رنگ سنگ ها را ثابت نگه داشته و از تاثیرات فرسایشی ناشی از اشعه خورشید، سرما یا گرما و گرد و غبار حفظ می کند.
قیمت رزین
قیمت آن به عواملی چون نوع، نحوه خشک و سفت شدن آن، کاربرد مورد انتظار و میزان رزین مورد نیاز بستگی زیادی دارد. برند و کشور سازنده آن نیز تاثیر زیادی بر قیمت ها دارد. برای اطلاع از قیمت های دقیق آن می توانید از مراکز معتبر توزیع این ماده در تماس باشید.
سوالات متداول درباره رزین
- رزین چگونه سفت می شود؟
- بسته به نوع آن، نحوه سفت شدن آن می تواند متفاوت باشد. برخی از انواع این ماده با استفاده از اشعه UV و به صورت فوری خشک می شوند. این در حالی است که برخی دیگر از انواع آن با کمک هاردنر یا یک ماده کمکی دیگر سفت می شوند و 2 تا 3 روز زمان خواهد برد.
- از کجا می توان رزین تهیه کرد؟
- مراکز بازرگانی شیمیایی و توزیع کننده مواد رزینی، مطمئن ترین مراکز برای تهیه با کیفیت این ماده می باشند. اگر چه این ماده را از فروشگاه های معتبر ابزارآلات فروشی، رنگ فروشی و ابزارآلات هنری قابل تهیه است.
- آیا زیورآلات اپوکسی باعث حساسیت می شوند؟
- در برخی افراد با مشکلات پوستی خاص، زیورآلات رزینی ممکن است باعث حساسیت پوستی شوند. با این حال در حالت عادی این ماده ایجاد حساسیت پوستی نخواهد کرد.
- رزین چه رنگی است؟
- رزین ماده ای بی رنگ و شفاف است. با این حال می توان با رنگ های جوهری الکل دار یا رنگ های پودری، این ماده را رنگ کرد.