چسب سنگ یا Stone glue جزو محصولات پرکاربردی است که امروزه در ساختمان ها کاربرد فراوان دارد. استفاده از چسب سنگ تبدیل به محصولی جدایی ناپذیر در ساختمان ها شده است. همچنین چسب ها انواع مختلفی دارند و اکثرا در تمام مراحل یک ساختمان کاربرد دارند. به طور کلی برای چسباندن سنگ بر روی یک سطح از چسب سنگ استفاده می کنند.
بهترین چسب برای چسباندن سنگ
یکی از بهترین چسب ها برای چسباندن سنگ، چسب هایی بر پایه رزین های اپوکسی یا پلی استر می باشد. این نوع چسب ها برای چسباندن قطعات سیمانی، سرامیک های بزرگ و پلی استرها و همچنین صفحات بزرگ آهنی کاربرد دارند. معمولا چسب هایی که بر مبنای رزین ساخته می شوند مقاومت بالاتری دارند. در واقع چسب های سنگ ملاتی برای وصل کردن قطعات و اجزای سخت هستند.
مقاومت چسب هایی که بر پایه رزین هستند، نسبت به چسب هایی که بر پایه پلی استر هستند بیشتر است. یکی از نقاط قوت چسب های پلی استری، ثابت ماندن حجم پس از استفاده است. به همین دلیل استفاده از آن در بخش های صنعتی زیاد است. به همین دلیل در اتصالاتی که دقت اهمیت زیادی دارد و همچنین برای پر کردن منافذ در بخش های قطعات سیمانی و همچنین اتصالات و قطعات صنعتی، چسب های از جنس پلی استر کاربرد فراوان دارد.
بیشتر بخوانید: سنگ گیوتین
کاربرد چسب سنگ
بیشتر کاربرد چسب های سنگ به موارد زیر ختم می شود:
- در نصب انواع کاشی، سرامیک و قطعات سفالی
- برای اتصال آجر و رمپ
- چسباندن فولاد به بتن
- برای چسباندن قطعات بتنی که از قبل ساخته شده اند.
ویژگی و مزایای چسب سنگ
از مهمترین ویژگی چسب های سنگ، مقاومت در برابر عوامل تخریبی همچون تغییرات آب و هوایی و محیطی، نفوذ آب، سرما و گرمای زیاد است. دمای این نوع چسب ها معمولا بین 0 تا 60 درجه سانتیگراد است.
یکی از مزایای چسب هایی از جنس پلی استر ایجاد مقاومت در برابر نفوذ و آسیب نفت، گازوئیل، اسید، روغن های گیاهی و … می باشد. به همین دلیل در محیط های خورنده، این نوع ترکیب ها مقاومت بیشتری از خود دارند.
از دیگر ویژگی این نوع چسب ها، خشک شدن سریع است. تفاوتی ندارد که در چه دمایی باشد، وقتی به سطح مورد نظر بچسبد، خیلی سریع خشک می شود و استحکامی قوی ایجاد می کند.
از دیگر ویژگی هایی که این نوع چسب سنگ را منحصر به فرد کرده است، قابلیت ساب پذیری و تراشکاری آن می باشد. شما می توانید آن را با رنگ دلخواه مخلوط و سپس چسب رنگی را مورد استفاده قرار دهید. سپس در پایان کار هر قسمت از کار که لازم بود را با سمپاده صاف کنید. برای چسباندن سنگ به سنگ میتوانید از این نوع چسب ها استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های نگهداری سنگ ساختمانی
انواع چسب سنگ
چسب خمیری
برای اتصال قطعات به کف و دیوار می توان از چسب های خمیری استفاده کرد. به دلیل جرم کم آن، می توان در برج ها و ساختمان ها از آن ها استفاده کرد. وقتی جرم چسبی کم باشد در نتیجه وزن کلی ساختمان هم کم می شود. همچنین مقاومت در برابر فشار و تغییرات دما و آب و هوائی، یکی از ویژگی های چسب های خمیری می باشد. همچنین می توان از آن برای اتصال انواع کاشی و حتی سرامیک استفاده کرد.
چسب پودری
چسب پودری از ترکیب سیمان و پلیمر است. رنگ آن سیاه و سفید می باشد که می توان از آن در کاشی، سفال و سرامیک در قسمت های مختلف همچون کف و در دکوراسیون داخلی و خارجی از آن استفاده کرد. از این چسب می توان در انواع سنگ های مختلف همچون مرمریت، گرانیت، آنتیک، کاشی، موزائیک یا آجر استفاده کرد.
یکی از قسمت هایی که از چسب پودری استفاده می شود، استخرها و مخزن های آب و حمام می باشد. همچنین این نوع چسب باعث می شود تا سرعت اجرای پروژه بالا رود و در هزینه نهایی صرفه جویی شود.
نحوه استفاده از چسب سنگ
معمولا چسب سنگ ها را به همراه هاردنر استفاده می کنند. هاردنر و یا سخت کننده ها که به نام بنزوئیل پروکساید شناخته می شود باعث می شود تا سنگ به سطح مورد نظر محکم و سفت بچسبد. سخت کننده ها نقش مهمی در کیفیت چسب ها دارند. برای استفاده از این چسب ها در حجم های زیاد، باید از مخلوط کننده های بزرگ استفاده شود. برای اینکه نتیجه کار نهایی خوب شود، باید موارد زیر را رعایت کنیم:
- در ابتدا باید سطح مورد نظر را کاملا تمیز کنیم و گرد و غباری روی آن نباشد.
- اگر سطح مورد نظر از بتن و خشک شده باشد، باید سطح آن را کاملا خیس کنیم.
- اگر بخواهیم چسب سنگ را بر روی سطوح کاشی یا سرامیک بزنیم، باید با زدن ضربه با چکش، سطح کاشی را ناهموار کنیم.
- اگر سطح مورد نظر گچی بود، باید از یک روز قبل سطح آن را با پرایمر پوشش دهیم.
بیشتر بخوانید: سنگ قرنیز چیست و انواع سنگ قرنیز
چگونه سنگ را بر روی سنگ یا سطوح دیگر بچسبانیم؟
بعد از آماده سازی مواد، با یک فرچه چسب را بر روی سطح مورد نظر پخش می کنیم. برای اینکه چسب به طور یکنواخت بر روی سطح پخش شود بهتر است به صورت افقی و عمودی آن را خوب پخش کنیم تا همه سطح از چسب پوشانده شود.
سنگ ها را در جای خود قرار داده سپس با چکش پلاستیکی به آن ها ضربه می زنیم تا خوب در محل مورد نظر قرار گیرند. برای جا به جایی سنگ قبل از چسبیدن، فقط 15 دقیقه فرصت دارید تا سنگ بر روی جای خود نچسبد.
نکات مهم هنگام استفاده از چسب سنگ
- در محیط جریان هوا یا تهویه وجود داشته باشد.
- استفاده از دستکش و عینک ضروری است.
- مصرف دخانیات هنگام کار با چسب ممنوع است.
- ظرف چسب باید در محیطی با دمای 30 درجه باشد.
- در صورت ورود چسب به چشم باید فورا چشم را با آب سرد شست و به پزشک مراجعه کرد.
سوالات متداول درباره چسب سنگ
- چه قدر طول می کشد تا چسب سنگ خشک شود؟
- معمولا اکثرا چسب ها 10 تا 15 دقیقه زمان می برند تا کامل خشک شوند. در غیر این صورت ممکن است از مواد سخت کننده کمتری استفاده کرده باشند.
- علت اینکه بعد از استفاده از چسب، سنگ ترک برمیدارد چیست؟
- علت، استفاده زیاد از هاردنر است. استاندارد درصد ترکیب 99 درصد با 1 درصد سخت کننده می باشد. یعنی باید تنها 1 درصد از حجم کل چسب سخت کننده باشد.
- علت اینکه در بعضی موارد چسب زودتر از مدت زمان تعیین شده خشک می شود چیست؟
- ممکن است به دلیل استفاده زیاد از مواد خشک کننده در ترکیب آن باشد.
- بعضی موارد قطعه چسبیده شده به راحتی کنده می شود. علت چیست؟
- ممکن است سطح مورد نظر تمیز نبوده و یا اینکه بعد از مدت زمان گفته شده از چسب استفاده شده است.
- اگر قطعه مورد نظر را چسباندیم ولی بعد خواستیم آن را جدا کنیم راه حل چیست؟
- می توان با مقداری حرارت قطعه مورد نظر را جدا نمود به شرط آنکه به قطعه مورد نظر آسیب وارد نشود.