بازیافت سنگ ساختمانی یکی از مراحل استخراج سنگ می باشد. استخراج و تولید سنگ های ساختمانی اغلب با تولید ضایعات سنگی همراه است. این ضایعات اگر در طبیعت بمانند ممکن است باعث آلودگی محیط زیست شوند. این در حالی است که بازیافت سنگ های ساختمانی می تواند از آلودگی محیط زیست جلوگیری کرده و از هدر رفتن تکه یا پودر سنگ جلوگیری کند. با بازیافت سنگ ساختمانی می توان به بهینه ترین شکل ممکن از سنگ های استخراج شده استفاده کرد. در ادامه این مقاله می خواهیم ضایعات سنگی را مورد بررسی قرار داده و نحوه بازیافت سنگ ها را بیشتر توضیح خواهیم داد.
ضایعات سنگی چیست
استخراج سنگ به روش های متفاوتی انجام می شود. برش سنگ متداول ترین روش استخراج سنگ می باشد. با استخراج سنگ بخش عظیمی از آن به صورت پودر، تخته سنگ، سنگ لاشه و سنگ های شکسته در محل استخراج به جا می ماند. این مواد به جا مانده از سنگ های استخراج شده، ضایعات سنگی نام دارند. این مواد می توانند برای محیط زیست اثرات مخربی داشته باشند، از همین رو بازیافت آن ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
عوامل مهم در تولید ضایعات سنگی
برخی از روش های استخراج سنگ ضایعات کمتری بر جای می گذارند. این در حالی است که برخی روش ها تا 80 درصد باعث تولید ضایعات سنگی می شوند. به طور کلی حین استخراج سنگ برخی عوامل وجود دارند که در تولید ضایعات موثر هستند. برخی از مهم ترین عواملی که تولید ضایعات سنگی را افزایش می دهند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برش دادن سنگ با استفاده از دستگاه بلوک، اره های چند تیغه و چکش
- ایجاد شکستگی در سنگ حین استخراج
- استخراج سنگ در جهت شیب طبقات
- انفجار معدن برای استخراج سنگ
- استفاده از سیم برش برای بریدن سنگ
- عدم امتداد لایه ها در راستای چین خوردگی سنگ
- استخراج در جهت شیب طبقات
- حمل و نقل نامناسب
- وجود گسله در سنگ ها
مزایای ضایعات سنگی
استفاده از ضایعات سنگ بری برای ساخت بسیاری از مواد مورد نیاز زندگی انسان ها می توانند کاربرد های فراوانی داشته باشند. از همین رو ضایعات سنگی مزایای زیادی برای ما دارند. برخی از مهم ترین مزایای ضایعات سنگی شامل موارد زیر می شوند:
- ساخت کاغذ
- تولید سنگ آنتیک
- تولید سیمان
- ساخت کف پوش
- تولید انواع کاشی
- ساخت مصنوعات سنگی
- تولید اشیا تزئینی و دکوراتیو
- تولید و اجرای آسفالت
- ساخت و تولید بتن
- تولید پودر سنگ
- تولید سنگ مصنوعی
معایب ضایعات سنگی
ضایعات سنگی به طور کلی معایبی ندارند؛ به شرطی که به درستی و مطابق اصول بازیافت شوند. پسماند و ضایعات سنگی مستقیما برای طبیعت و به صورت غیر مستقیم برای انسان و دیگر جانوران مضر هستند.
- ماندن این ضایعات در طبیعت می تواند در وهله اول باعث ایجاد ظاهری نامناسب و بر هم زدن نظم طبیعت می شود.
- علاوه بر آن این ضایعات می توانند باعث ایجاد آلودگی های زیست محیطی مانند آلودگی رودخانه ها، مزارع، هوا و مراتع می شود.
- از دیگر معایب ضایعات سنگی می توان به هزینه ی بالای جمع آوری و بازیافت آن ها اشاره کرد. از همین رو امروزه تاکید بسیاری بر استفاده از روش های استخراجی می شود که کمترین میزان پسماند و ضایعات سنگی را بر جای بگذارد و بازیافت آن ها آسان تر و بدون هزینه بالا باشد.
مراحل بازیافت ضایعات سنگی
بازیافت ضایعات ساختمانی به روش های زیادی انجام می شود و در هر روش ممکن است، تعداد و ترتیب مراحل متفاوت باشد. به طور کلی بازیافت سنگ دارای چهار مرحله کلی می باشد: جمع آوری، جداسازی، پردازش، تولید دوباره.
- ابتدایی ترین مرحله برای شروع فرایند بازیافت، جمع آوری ضایعات و پسماند های سنگی می باشد. در این مرحله با استفاده از ماشین آلات مختلف تمامی ضایعات سنگی از جمله تخته سنگ های شکسته، خرده سنگ ها، سنگ های پودر شده و هر پسماند سنگی که حین استخراج به وجود آمده است، جمع آوری می شود.
- این ضایعات پس از جمع آوری و انتقال به کارخانه بازیافت، وارد مرحله جداسازی می شوند. در این مرحله هر یک از انواع ضایعات از نوع دیگر آن جدا می شود. به عنوان مثال سنگ های پودر شده از تخته سنگ ها جدا شده و به صورت جداگانه بازیافت می شوند.
- مرحله سوم بازیافت ضایعات سنگی، پردازش انواع سنگ ها می باشد. سنگ های پودر شده با استفاده از مواد چسبنده در ابعاد مختلف فراوری شده و برای تولید مصنوعات مختلف آماده می شوند. سنگ های شکسته شده یا تخته سنگ ها برش خورده و صیقل داده می شوند تا برای مرحله تولید آمادگی لازم را داشته باشند. برخی از سنگ ها نیز در صورت مناسب نبودن برای پردازش، به طور کلی به صورت فیزیکی دچار تغییر ماهیت می شوند. به عنوان مثال سنگ های درشت و صخره مانند در صورت داشتن ترک خوردگی و استحکام پایین با استفاده از سنگ شکن ها به سنگ های ریزتر و پودر شده تبدیل می شوند.
- مرحله نهایی بازیافت، تولید از ضایعات می باشد. در این مرحله از ضایعات سنگی پردازش شده می توان به تولید و ساخت ابزار یا مواد مختلف پرداخت. مواد بازیافتی برای ساخت انواع مصنوعات سنگی و استفاده در ساختمان سازی می توانند کاربرد های زیادی داشته باشند.
مزایای بازیافت ضایعات سنگ بری
بازیافت سنگ های ضایعاتی می تواند برای انسان و محیط زیست مزایای زیادی داشته باشد. برخی از مهم ترین مزایای بازیافت سنگ عبارتند از:
- حداکثر استفاده از منابع و ذخایر
- به حداقل رساندن مشکلات زیست محیطی
- افزایش درآمد
- ایجاد اشتغال
- ایجاد توسعه پایدار
- کاهش هزینه های دفع و دور ریختن سنگ ها
سوالات متداول درباره بازیافت سنگ ساختمانی
- روش های بازیافت سنگ ساختمانی کدام اند؟
- روش های متداولی برای بازیافت سنگ ساختمانی وجود دارد که همگی از چهار مرحله جمع آوری، جداسازی، پردزاش و تولید تشکیل شده اند. به طور کلی این روش ها در مرحله نهایی خود یعنی تولید با یکدیگر متفاوت هستند. هر یک از این روش های بازیافت به تولید نوعی خاصی از مصنوعات سنگی می انجامد.
- خرید ضایعات سنگ از چه مراکزی امکان پذیر است؟
- خرید ضایعات سنگی از مراکز فروش سنگی مانند مراکز سنگ بری قابل دسترسی است.
- قیمت دستگاه بازیافت نخاله های ساختمانی چقدر است؟
- برند ها و انواع مختلفی از دستگاه های سنگ شکن و بازیافت مصالح ساختمانی وجود دارد که رنج قیمت بسیار گسترده ای را شامل می شوند. از همین رو نمی توان قیمت ثابت و معینی برای آن تخمین زد.